Top 100 intermediair 2022: grote stijgers vallen de top 10 aan!

Het is inmiddels een traditie geworden… Onder het genot van vroegtijdige kerstmuziek beschouwen we weer de Top 100 Intermediair, welke jaarlijks door AMWeb ter beschikking wordt gesteld. De lijst der lijsten, met nieuwkomers, verschuivingen en fusies en overnames. Wat is er in 2022 allemaal gebeurd binnen het intermediair? Welke hongerige haaien sloegen toe en welke gevolgen had dit voor de lijst? Zoals elk jaar voegen wij een deel uit ons eigen arbeidsmarktonderzoek toe. Welkom bij de Top 100 Intermediair!

Overnames en fusies houden aan

Volgens AMWeb is de grootste ‘nieuwe’ naam Alpina Group. Deze is ontstaan uit een fusie tussen Voogd & Voogd en Heilbron, plus overnames van Claeren en Uiterwijk Winkel. Gezamenlijk is de omzet van deze kantoren (terugrekenend net als vorig jaar) goed voor plaats 3. Andere grote overnames dit jaar waren Aegon (out of nowhere) door ASR, Mutsaerts door VLC & Partners, Geijsel Kroon door Quintes en overnametsunami’s door Veldsink en Heinenoord.

De aanval op de top 10

Waar de top 3 in feite ongewijzigd blijft, is het daaronder stuivertje wisselen om de plaatsen buiten het podium. Dit jaar geen nieuwe namen in de top 10, maar wel aanzienlijke verschuivingen. Zo heeft Heinenoord mede door overnames een omzetvergroting van bijna 50% weten te realiseren en is daarmee twee plaatsen gestegen. You Sure is met bijna een omzetverdubbeling de grootste winnaar van de lijst gebleken. Het was echter net niet genoeg om de top 10 te betreden, maar een aardverschuiving was het zeker. ASR en Veldsink mogen zich eindelijk lid van de € 100 miljoen club noemen.

Grote netwerken winnen terrein

Drie grote netwerken kunnen met hun gecombineerde partners een honoraire plek in de top 4 claimen. Het Söderberg netwerk is dit jaar met acht gestegen naar 28 partners, waarvan negen in de top 100 intermediairs staan. Söderberg & Partners is in zijn geheel inmiddels goed voor een omzet van € 126 miljoen (een indrukwekkende +66%) en daarmee inmiddels groter dan de huidige nummer 4 ASR. De Zweedse machine draait inmiddels op volle toeren. We zijn benieuwd welke ontwikkelingen hier volgend jaar gaan spelen. Ook de Univé kantoren zijn gezamenlijk groter dan ASR, dankzij een omzetgroei naar ruim € 145 miljoen. Nationale-Nederlanden is met Zicht en een nieuw meerderheidsbelang in Heinenoord eveneens groter dan ASR. Gelukje voor ASR dat deze mega samenwerkingen dit jaar niet in de officiële lijst staan!

Grote verschuivingen op de werkvloer

Wat een jaar was het. In ons artikel van vorig jaar spraken we dat arbeidsvoorwaarden gecombineerd met persoonlijke groei en ontwikkeling dé x-factor was om een nieuwe stap te zetten in de carrière. Dit jaar zien we daarentegen dat werkgeluk de boventoon voert, zelfs boven primaire arbeidsvoorwaarden. Maar liefst 86% van onze gesprekspartners noemde een goede sfeer op kantoor als zeer belangrijke arbeidsvoorwaarde. En dat is opmerkelijk.

Werkgeluk… wat is dat nu eigenlijk? Om antwoord op die vraag te krijgen, dien je deze zelf te beantwoorden. Werkgeluk is namelijk een persoonlijk goed. Waar salaris en andere primaire voorwaarden een fundament leggen, zijn werksfeer, erkenning en gevoel van prestatie echte stimulansen van werkgeluk.

In 2020 en 2021 werd thuiswerken de nieuwe standaard. Hybride werken is inmiddels bij nagenoeg elk bedrijf mogelijk. Dit jaar wordt de balans tussen thuis en op kantoor werken opnieuw gewogen. We zien dat werkgevers het lastig hebben om personeel weer terug op kantoor te krijgen. Dat terwijl het kantoor een belangrijke plek is voor socializing en dus werkgeluk. Werkgevers die het kantoor weer aantrekkelijk weten te maken, lijken dus een voorsprong te hebben op het gebied van werkgeluk.

Vanuit onze eigen dienstverlening legden wij al vóór corona de nadruk op een passende match met de bedrijfscultuur en dat is alleen maar belangrijker geworden. Dit is immers een cruciale factor in het werkgeluk van de werknemer. Dit jaar hebben we hier verder op ingespeeld door de vacatureteksten volledig anders te ontwerpen. Vacatures volgens de oude, ‘klassieke’ stijl geven volgens ons onvoldoende weer hoe het DNA en de cultuur van de opdrachtgever zijn. Iets wat dus veel belangrijker wordt.

Ons advies aan Intermediair Nederland: ga het gesprek met je medewerker niet uit de weg. Luister, begrijp en handel! Zorg dat ze op kantoor niets tekort komen, maar investeer ook zo nodig in de thuiswerkplek. Beredeneer namelijk wat werkgeluk is vanuit de individu en niet hoog over.

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen in het hypotheek- of verzekeringswezen of op de arbeidsmarkt? Stuur ons een berichtje op LinkedIn, lees onze blog of kijk rond bij onze vacatures!

Bekijk direct de nieuwste vacatures