Tips voor het omgaan met jobhoppen op je cv

“Dat is een jobhopper.” Oef. Eén van de vervelendste oordelen die je als sollicitant kunt krijgen. Misschien heb je een aantal korte dienstverbanden op je cv staan, of ben je bang om ergens al snel weg te gaan. Ongeacht de situatie blijft er een hardnekkig stigma hangen aan jobhoppen. Hoe slecht zijn korte dienstverbanden voor je cv en wat doe je eraan? Lees snel verder!

De voor- en nadelen van jobhoppen

Jobhoppen verwijst naar het regelmatig wisselen van werkgever of baan gedurende een korte periode, soms zelfs om de paar maanden. Traditioneel gezien wordt jobhoppen als negatief beschouwd. Als young professional kom je er in de regel makkelijker mee weg, vooral als je op projectbasis werkt. Er zijn dan ook zeker voordelen aan jobhoppen:

  • Ervaringen opdoen. Door bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken te nemen, krijg je de kans om diverse ervaringen op te doen. Je kunt leren van verschillende bedrijfsculturen en werkomgevingen, wat je professionele ontwikkeling kan bevorderen.
  • Netwerkuitbreiding. Door te jobhoppen kom je in contact met veel verschillende professionals binnen jouw vakgebied. Dit kan nieuwe kansen creëren voor toekomstige carrièremogelijkheden.
  • Salarisverhoging. Het wisselen van baan is nog steeds de meest effectieve manier om (flink) te stijgen in salaris. Je wordt al snel een jobhopper als je telkens op steeds hogere aanbiedingen van werkgevers in gaat.

Deze voordelen werken natuurlijk tot op zekere hoogte. Een uitgebreid netwerk werkt averechts als je een negatieve reputatie oploopt. En ongeacht wat werkgevers van je cv vinden, zijn er voor jou ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Enkele nadelen van jobhoppen zijn:

  • Beperkte groeimogelijkheden. De eerste maanden staan vaak in het teken van je draai vinden binnen de organisatie. Ontwikkeling wordt al snel een ondergeschoven kindje. Je moet ervoor waken dat je stil komt te staan in je carrière omdat je jezelf ontwikkelingsmogelijkheden ontneemt.
  • Sommige werkgevers trekken loyale werknemers voor. Logische gedachte. Als je vaak van baan verandert, kan dit ten koste gaan van de mogelijkheid om door te groeien binnen je huidige organisatie. Dan wordt het voor jou dus weer aantrekkelijk om over te stappen naar een andere werkgever, waardoor je in een negatieve spiraal kan belanden.
  • Verminderde baanzekerheid. In een onzekere arbeidsmarkt kan jobhoppen riskant zijn. Werkgevers kunnen geneigd zijn om eerder vast te houden aan werknemers met een langere staat van dienst, waardoor je als jobhopper als eerste op straat komt te staan.

Het belang van een stabiel cv

Een stabiel cv is vaak belangrijk voor werkgevers, omdat het een idee geeft van jouw consistentie en toewijding. Werkgevers willen graag zien dat je in staat bent om langere tijd bij een organisatie te blijven en waarde toe te voegen aan hun bedrijf. Zeker als werkgevers flink in de buidel moeten tasten om een nieuwe medewerker te vinden. Een stabiel cv kan ook wijzen op professionele groei en ontwikkeling binnen een specifieke functie of sector.

Jim

Tips voor het omgaan met jobhoppen op je cv

Als je een reeks korte dienstverbanden op je cv hebt, zijn er enkele manieren waarop je dit kunt aanpakken en werkgevers kunt geruststellen. Hier zijn een paar tips:

  • Focus op resultaten. Benadruk de resultaten die je hebt bereikt tijdens elke baan, zelfs als je er maar kort hebt gewerkt. Werkgevers zijn geïnteresseerd in wat je hebt bijgedragen, ongeacht de duur van je dienstverband. Ook in korte tijd kun je een positieve bijdrage leveren. Vermeld dit in een uitleg onder de desbetreffende werkervaring.
  • Geef referenties op van werkgevers waar je kort maar succesvol hebt gewerkt. Zij kunnen jouw verhaal onderstrepen en context bieden. Zo laat je ook zien dat je deze ervaringen niet onder het tapijt veegt. Dat toont zelfvertrouwen!
  • Laat zien wat je hebt geleerd. Geef uitleg over hoe je tijdens het jobhoppen tóch nieuwe vaardigheden hebt opgedaan en je professioneel hebt ontwikkeld. Dit laat zien dat je ongeacht de omstandigheden niet stilstaat in je persoonlijke groei. Zo draai je een nadeel om tot een voordeel!
  • Wees eerlijk! Geef in je motivatiebrief of intakegesprek een duidelijke uitleg over waarom je van baan bent veranderd. Leg uit dat je op zoek was naar nieuwe uitdagingen, groeimogelijkheden of een betere werk-privébalans. Geef ook aan waarom je dit wel bij je nieuwe werkgever ziet.

Is jobhoppen slecht voor je cv? Dat hangt uiteindelijk af van hoe je het presenteert en welke argumenten je kunt geven aan werkgevers. Hoewel jobhoppen enkele voordelen heeft, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke nadelen voor je reputatie. Het is essentieel om eerlijk te zijn over je beweegredenen en de nadruk te leggen op je resultaten en professionele groei.

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen rondom arbeidsvoorwaarden of de arbeidsmarkt? Volg ons op LinkedIn, lees onze blog of kijk rond bij onze vacatures!

Bekijk onze nieuwste vacatures