Sportabonnement in plaats van hoger salaris: voel jij je echt beloond?

Krijg jij al een Swapfiets, verse lunch of abonnement voor de sportschool? Werkgevers bieden steeds vaker extraatjes aan naast het salaris. Is dit een goed initiatief of juist een manier om minder salaris te betalen? Lees verder!

Goed werkgeverschap of kostenbesparing?

Hebben alternatieve beloningen echt toegevoegde waarde voor jou, of had je liever iets meer salaris gehad? Extra’s worden vaak nog uniform aangeboden binnen een organisatie. Het afsluiten van abonnementen voor het hele bedrijf kan kosten besparen. Bovendien klinkt een “fitnessabonnement” concreter en aantrekkelijker in een vacature dan “extra’s op basis van het moment en jouw persoonlijke wensen”. Geen vreemde gedachte dus. En hoewel deze extra’s niet alleen bedoeld zijn voor marketingdoeleinden, kun je potentiële sollicitanten wel laten zien wat het bedrijf te bieden heeft. Maar zijn alternatieve beloningen dan uitsluitend een shortcut om goed werkgeverschap uit te stralen?

Een bredere kijk op beloning

Geld maakt niet gelukkig, maar dit idee krijgt nog maar langzaam voet aan de grond op het gebied van arbeidsvoorwaarden. We zien wel een trend dat werkgevers steeds meer inzetten op niet-monetaire voorwaarden. Dit biedt hun natuurlijk financiële voordelen. Of deze extraatjes een verschil maken, hangt af van de uitvoering. Maatwerk, aandacht en persoonlijke ontwikkeling kunnen een grotere impact hebben op het werkgeluk van medewerkers dan een salarisverhoging. Door creatief te handelen en in te spelen op specifieke situaties, kun je bijvoorbeeld werknemers compenseren als die aan de top van hun salarisschaal zitten. Ook kunnen bedrijven ondersteuning bieden aan werknemers met persoonlijke ambities of problemen. Zo wordt die hobbycursus, dat bloemetje of dat dagje vrij relevant.

Wendbaar belonen

Deze manier om alternatieve beloningen écht impact te geven, heet ‘wendbaar belonen’.
De term wordt meestal geassocieerd met spontane beloningen die geen geld zijn; bijvoorbeeld bloemen, cursussen of vrije dagen na overwerk. Het draait hierbij om aandacht voor het individu, door erkenning en waardering van medewerkers op persoonlijk vlak.
Klinkt goed, toch? Zoals zo vaak hangt de meerwaarde af van de uitvoering. Wendbaar belonen hoeft niet per se veel te kosten (een etentje of bakcursus kan er bij de meesten wel af), maar vereist wel een hoge mate van betrokkenheid en ruimte voor spontaniteit. Lang niet alle managers beschikken over deze competenties, noch voelen alle werknemers zich sterk betrokken bij hun werkgever. In dat geval sla je met een halfbakken fitnessabonnement in plaats van een inflatiecorrectie de plank mis. Bovendien moet wendbaar belonen een aanvulling op het salaris zijn, niet een alternatief.

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen rondom arbeidsvoorwaarden of de arbeidsmarkt? Volg ons op LinkedIn, lees onze blog of kijk rond bij onze vacatures!

Bekijk onze nieuwste vacatures