Stel je grenzen aan overwerk met deze 5 tips
‘Kun je dit karweitje nog even oppakken? Kan ik deze deadline naar voren halen? Kun je nog een uurtje overwerken?’ Veel werknemers zeggen plichtsgetrouw ‘ja’ op deze vragen, ongeacht of ze dit willen of kunnen. Hoe en wanneer kun je assertiviteit tonen en duidelijke grenzen stellen? Ik vroeg het aan onze eigen HR-talentjes Jeffrey en Kjeld.
Tip 1: Ja en nee zijn niet de enige opties
‘Nee’ zeggen kan begrijpelijkerwijs lastig zijn in bovengenoemde situaties. Maar volgens onze HR-opgeleide consultant Jeffrey Nijveen hoef je helemaal niet altijd een harde ‘nee’ te verkopen. “Denk mee in andere oplossingen, in plaats van het voorstel geheel af te ketsen. Geef een aantal verschillende opties. Voor je eigen belangen opkomen betekent dat je het heft in eigen hand houdt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb vandaag helaas geen tijd meer, maar ik kan je morgen eventueel een uurtje helpen. Als het langer kan wachten heb ik vrijdag een hele middag voor je.” Met een dergelijke aanpak blijf je behulpzaam, hoef je geen ‘nee’ te verkopen en hou je zelf controle over je planning.”
Tip 2: Denk even na over je antwoord
Ons andere HR-talent Kjeld Verhage vult Jeffrey’s verhaal aan: “Zeg je in the heat of the moment snel ja, maar heb je later spijt? Neem dan even de tijd om een antwoord te formuleren. Je kunt bijvoorbeeld wat tijd winnen door te benoemen dat je even in je agenda moet kijken. Gebruik die tijd om je opties door te nemen, Terugkomend op Jeffrey’s tip. Ik wil nog even toevoegen dat het mij helpt om even op te schrijven hoeveel tijd ik denk nodig te hebben en hoe (en óf!) ik het kan aanpakken. Vervolgens koppel ik mijn conclusies terug aan de collega.”
Tip 3: Vertel je eigen kant van het verhaal
“Leg je eigen situatie uit en vertel waarom je een taak niet direct kunt oppakken”, zegt Jeffrey. “Jij bent de enige die écht jouw agenda en werkdruk kent. Vaak weet die ander gewoon niet hoe druk je het hebt en hoeveel werk je aan de klus hebt. Een uitleg zal bijna altijd tot begrip leiden, waarna je samen kunt kijken naar andere oplossingen. Dit is dus ook een manier waarop je zowel een grens stelt als behulpzaamheid toont!”
Tip 4: Vraag een collega hoe hij of zij het doet
“Je staat er niet alleen voor. Deel je zorgen met een collega waar je een goede band mee hebt. Misschien heeft hij of zij wel dezelfde ervaringen! Wellicht kun je zelfs als groep besluiten om gezamenlijke wensen met betrekking tot extra werk uit te spreken.”, zegt Kjeld. “Een andere aanpak is om een collega te spreken die het heel goed doet op dit vlak. Gegarandeerd dat hij of zij tips heeft of jou kan helpen om je grenzen beter aan te geven.”
Tip 5: Houd jezelf niet verantwoordelijk
Kjeld: “Misschien wel de belangrijkste tip is dat jij niet in je eentje verantwoordelijk en ook niet onmisbaar bent. Dat bedoel ik niet denigrerend, maar juist verlossend. De wereld blijft ook zonder ons draaien, ook als jij of ik vandaag geen overuren wil maken. Vrees dus niet voor de negatieve gevolgen als je geen extra werk op je neemt. Vaak geldt het tegendeel: als je eerlijk bent dat je iets niet kan of wil, win je hier juist respect mee. Collega’s weten wat ze aan je hebben.”
Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!