Solliciteer succesvoller met simpele tips
Bij De Vacature Makelaar ben ik dagelijks bezig met het werven van kandidaten voor onze klanten. Zie ik een match, dan spreek ik ze telefonisch of persoonlijk en stel ze vervolgens voor bij de klant. Wat staat je daarna te wachten? Sollicitatiegesprekken met de werkgever! En dat vinden veel mensen toch wel spannend. Ik probeer daarom ook mijn kandidaten zo goed mogelijk voor te bereiden op deze gesprekken. We bespreken tips en tricks, do’s en don’ts en veelgestelde vragen van werkgevers. Vandaag geef ik jullie een paar simpele tips waarmee je jouw sollicitatiegesprekken direct beter maakt.
Solliciteren in coronatijd
Laten we eerst kijken naar het voeren van sollicitatiegesprekken in coronatijd. Dit vergt namelijk een net iets andere voorbereiding. Sollicitatiegesprekken vandaag de dag vinden nauwelijks nog op kantoor plaats, in ieder geval de eerste gesprekken niet. Dat wordt dus videobellen met de werkgever. Maar waar moet je op letten bij het videobellen? Zorg ervoor dat het beeld scherp is en je internetverbinding goed is. Kies een plek waar je geen last hebt van omgevingsgeluiden en waar je zoveel mogelijk natuurlijk daglicht hebt. Mocht de verbinding tijdens het gesprek niet goed zijn, geef dit dan vooral aan! Dit ligt buiten jouw macht dus schaam je niet om het aan te geven.
Tips & Tricks voor solliciteren
Om jouw sollicitatiegesprek tot een succes te laten verlopen, is het belangrijk om te laten merken dat je geïnteresseerd bent door inhoudelijke vragen te stellen. Wat zijn dingen die jij graag wil weten over de organisatie, de functie of misschien zelfs je gesprekspartners? Denk hier van te voren over na en schrijf dit op. Kanttekening hierbij is dat het gesprek wel vloeiend moet blijven verlopen, dus gebruik de vragen vooral als ondersteuning en niet als leidraad. Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar toch lopen sollicitatiegesprekken hier vaak op stuk.
Do’s and Don’ts bij solliciteren
Eén van de do’s is eigenlijk al besproken: zorg dat je interesse toont. Maar die interesse zal van beide kanten komen. Ook de werkgever zal vragen hebben bedacht naar aanleiding van je profiel. Probeer altijd kort maar krachtig te reageren en onderbouw je antwoorden. Concrete voorbeelden noemen is hier heel sterk, bijvoorbeeld vergelijkbare situaties die je hebt meegemaakt. De werkgever zou bijvoorbeeld kunnen vragen: “Je beschrijft jezelf als klantvriendelijk, zou je hier wat meer over kunnen vertellen?” Zorg er dan voor dat jij een situatie uit het verleden kunt beschrijven waaruit blijkt dat jij klantvriendelijk hebt gehandeld.
Werkgevers zijn ook vaak benieuwd waarom je een overstap wilt maken. Wanneer deze vraag wordt gesteld, is er een achterliggende vraag: “Waarom naar ons?” Voor werkgevers is het heel belangrijk dat sollicitanten specifiek voor hén kiezen. Een opmerking als “ik wil gewoon zo snel mogelijk weer ergens aan de slag” kan je kansen schaden als je dit niet specificeert. Heb je goede verhalen van mensen uit je omgeving gehoord of is er iets aan de cultuur van die organisatie of de diensten die zij aanbieden dat jou aanspreekt? Benoem dat dan vooral.
Hopelijk heb je wat gehad aan bovenstaande informatie en resulteert jouw volgende sollicitatiegesprek in een mooie baan. Heb je baat bij meer informatie dan hoor ik het graag!
Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!