Lage rente, je zou toch gek zijn om niet vast te zetten?

Je hebt vast wel een keer gehoord dat de hypotheekrente al enige tijd historisch laag staat. Daardoor sluiten mensen steeds langere rentevaste perioden af. In 2017 was de gemiddelde rentevaste periode nog 15,4 jaar, anno 2021 staat de teller inmiddels op 18,7 jaar! Is dit logisch? Of zijn we aan het betalen voor een extra zekerheid die niet nodig is?

Een lange rentevaste periode: slim inspelen op de lage hypotheekrente?

In mijn vorige baan als hypotheekadviseur had ik geregeld klanten die een rentevaste periode van 30 jaar wilden. Als ik naar de reden vroeg, was het antwoord vaak: “de rente is historisch laag, je zou wel gek zijn om het niet te doen!”.

Klinkt best logisch, toch? Als je van zekerheid houdt zal je onderbuik sneller zeggen om een hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten. Maar het loont zeker om hier kritisch naar te kijken! Past een 20- of 30-jarig contract wel bij je situatie? Als je kijkt naar de lasten onderaan de streep, dan betaalt een klant met een 10-jarig contract al snel duizenden euro’s minder ten opzichte van een 20-jarig contract. Het verschil tussen beide rentes lijkt klein maar telt al snel op.

De complexiteit van de situatie

Stel jezelf de volgende vragen: ben je van plan om extra af te lossen op de hypotheek? En zo ja, hoeveel per jaar of maand? Als je na tien jaar duizenden euro’s hebt afgelost, vind je het dan nog steeds interessant om het voor 30 jaar vast te zetten? En hoe belangrijk is de voorwaarde dat jij je hypotheekrente kan/mag/wil meeverhuizen? Moet er onderhoud gepleegd worden? En hoe belangrijk is zekerheid voor jou? Zou je bijvoorbeeld iedere maand 100 euro meer willen betalen voor extra zekerheid? Misschien wil je over enkele jaren je hypotheek aanpassen, verhogen of middelen. Vaak zie je dan dat het onderaan de streep interessant kan zijn om over te stappen naar een andere partij. Oh, en hoe zit het met die verrekte hypotheekrenteaftrek? Gaat deze door? Valt het weg? Wat is het verschil op de maandlasten als dat gebeurt?

Zou jij kunnen zeggen waar je over tien jaar staat?

Wat ik dus wil zeggen: in tien jaar tijd kan er ontzettend veel veranderen. Mijn vrouw en ik zijn in de afgelopen tien jaar meerdere keren van baan gewisseld, twee keer verhuisd en krijgen nu een nieuwbouwwoning. Het kiezen van een rentevaste periode is niet simpelweg een rekensom. Het is een keuze die objectiviteit, nauwkeurigheid én de nodige tijd om te kiezen verdient.

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!