Kansloos op de woningmarkt door stijgende huizenprijzen

De woningmarkt vanuit het perspectief van een starter

Daar zit je dan achter je laptop op Funda, rondspeurend naar woningen die worden aangeboden. 24 jaar, HBO diploma, vaste baan, single en nog woonachtig bij je ouders in de Randstad. Het is tijd om het huis uit te gaan! Zeker niet omdat je het slecht hebt thuis, integendeel, het is gewoon tijd om op eigen benen te staan. In de zoektocht naar jouw eerste woning ben je in de Randstad zonder huisgenoot en met de vastgeroeste gedachte ‘’huren is weggegooid geld’’, kansloos op de woningmarkt. Tenzij je natuurlijk tijdens jouw studie een ‘bescheiden’ spaarrekening van 100.000 euro hebt opgebouwd.

De staat van de woningmarkt

De huizenprijzen stegen nog nooit zo hard en overbieden is tegenwoordig de norm. De gemiddelde prijs voor een bestaande woning werd in het laatste kwartaal van 2020 op €365.000 vastgesteld. De huizenprijzen zijn daarmee op jaarbasis met maar liefst 11,6% gestegen. En toch zijn er in 2020 meer huizen verkocht dan in de voorgaande jaren. Appartementen waar twee ton voor wordt gevraagd, worden voor dertigduizend meer verkocht en rijtjeshuizen in Amsterdam gaan weg voor bedragen boven een miljoen. 

Steeds meer Randstedelingen verhuizen als gevolg van de torenhoge huizenprijzen naar de uithoeken van het land. Grotere huizen voor lagere prijzen, rust en kleinschaligheid en meer natuur. Maar zou je dit ook willen als je in de bloei van je jeugd bent, midden in het sociale leven staat en 90% van je sociale kring op minder dan 10 kilometer van je woont? Nee, dat wil je niet.

Bron: Micheile Henderson

Huren, sparen en samenwonen

Met een maandelijks bruto inkomen van 2500 euro per maand exclusief secundaire arbeidsvoorwaarden kun je bij De Hypotheker een hypotheeklening afsluiten van ongeveer €135.000. Daarmee koop je net drie garageboxen, misschien dat je die kunt ombouwen… Met de huidige norm van overbieden en een lage hypotheeklening is het kopen van een huis op dit moment volledig uitgesloten, aannemend dat je die 100.000 euro niet op je bankrekening hebt staan. Is huren dan toch een goed alternatief?

De gemiddelde huurprijs in Nederland is in het afgelopen jaar met 10% gestegen naar 13 euro per vierkante meter. Dit houdt in dat je per maand 780 euro kwijt bent aan kale huur voor een appartement van 60 vierkante meter. En in de grote steden krijg je uiteraard minder ruimte én hogere huren. Hier komen vervolgens de servicekosten bij die in Nederland gemiddeld 105 euro per maand bedragen. Je bent dus minstens 885 euro van je netto besteedbaar inkomen per maand kwijt zonder hiervan ook maar iets terug te zien. En dit bedrag is al bijna het dubbele van de maandlasten van die gemiddelde koopwoning van €365.000!

Huren met vrienden is tegenwoordig voor velen de beste optie. Samen met één of meerdere vrienden de huur delen waardoor je ook nog een deel kunt sparen. Dit is alleen niet voor iedereen weggelegd, want samen wonen is natuurlijk iets anders dan samen een biertje drinken. En met vreemden samenwonen is vooral hopen dat je goede huisgenoten krijgt.

Geduld is voor starters de enige optie

Langzaam kom je tot de conclusie dat uit huis gaan zonder partner of huisgenoot bijna niet te doen is in de huidige markt. Als je het geld niet hebt om te kopen en het er niet voor over hebt om te huren zit er nog maar één mogelijkheid op… sparen. Het is niet anders dan nog langer bij je ouders te wonen, te sparen en te wachten op die ene kans. In de tussentijd zal je salaris waarschijnlijk toenemen en daarmee het geld dat je opzij kunt zetten en de lening die je kunt afsluiten. De kans komt, echt waar.

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!