Het perspectief aan de andere kant van het mailtje

In mijn ruim twee jaar als recruiter heb ik gelukkig meerdere mensen aan een nieuwe baan kunnen helpen. Een baan waar zij weer energie en passie van kregen. En niet alleen de werknemer is dan tevreden, ook de klant die soms al maanden zoekt naar de perfecte kandidaat. Maar hoeveel werk ligt nu echt ten grondslag aan zo’n succesvolle match? Jullie zijn in dit proces ongetwijfeld wel eens benaderd door mij of één van mijn collega’s. Misschien zie je wel eens een berichtje van een recruiter in je inbox verschijnen en denk je er het jouwe van. Ik geef je een kijkje in het proces dat ertoe leidt dat dit mailtje in jouw inbox belandt.

Wat ten grondslag ligt aan een Perfect Match

Om de juiste kandidaat te vinden moeten wij als recruiter heel wat mensen benaderen. Om je hierbij een idee te geven: als ik bijvoorbeeld 100 mensen benader op een dag, reageren binnen twee weken ongeveer 40 hiervan. Van deze 40 haken 20 tot 30 af omdat zij niet op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Na het spreken van de geïnteresseerde kandidaten kun je uiteindelijk twee tot vijf voorstellen, met als resultaat hopelijk een match.

Persoonlijke versus standaard berichten

Het loopt gelukkig niet altijd zo en soms heb je na 20 berichtjes al een plaatsing. Het moet maar net meezitten. Er zijn helaas wel gevallen dat het niet wordt gewaardeerd of zelfs als vervelend wordt ervaren dat wij iemand benaderen. Dat zal er deels mee te maken hebben dat niet ieder bericht wordt gepersonaliseerd. Ik kan niet ontkennen dat het soms gewoon massawerk is en er een standaard berichtje wordt uitgestuurd. Maar onze intentie blijft hetzelfde! Wij willen je helpen aan een leuke en uitdagende baan en weten pas of je daarvoor openstaat op het moment dat wij het vragen. Niet geschoten is altijd mis, toch? 

Daarbij wil ik wel benoemen dat wij en andere bedrijven steeds meer werk steken in het schrijven van passende en persoonlijke berichten. We doen ook onderzoek naar onze doelgroep om zo nog beter te begrijpen wat hen aantrekt in een nieuwe baan. Bovendien doen wij bijvoorbeeld trainingen om de juiste aanpak te hanteren in het persoonlijk maken van onze berichten. Maar uiteindelijk komt het neer op “wij doen ook gewoon ons werk”.

Niet geïnteresseerd? Blijf toch netwerken!

Wat ik met deze blog wil bereiken is jullie ertoe aan te zetten om, wanneer je kunt, te reageren op onze berichten. Ook wanneer je geen interesse hebt. En vertel ons ook waarom niet. Geloof mij, hier houden wij oprecht rekening mee. En wie weet dat we in de toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen!

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!