Gouden jaar om van baan te wisselen? Waarom je dit wel (of niet) zou doen!
Misschien heb je het binnen je eigen bedrijf wel gemerkt: er heerst een groot personeelstekort in de financiële sector. Er staan elke maand meer vacatures open en de instroom krimpt al jarenlang. In een krappe arbeidsmarkt hebben werknemers het voor het kiezen, waardoor het nu het ideale moment lijkt om naar een betere baan te wisselen. Waarom veranderen dan maar weinig mensen van baan? Pas wanneer werknemers ontevreden zijn over hun huidige baan, gaan ze verder zoeken. Bovendien blijven mensen in een crisis zitten waar ze zitten, zelfs als ze niet goed op hun plek zitten. In 2023 lijkt de wereld weer een beetje ‘genormaliseert’ na corona en blijft de arbeidsmarkt net als vorig jaar ideaal voor jobhoppers. Is dit dan het jaar waarin je van baan zou wisselen? Wij zetten drie voor- en tegenargumenten voor je op een rij.
Waarom je wél van baan zou wisselen: sterke onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt
Door het grote aantal vacatures en aanbiedingen van recruiters en bedrijven is het eenvoudiger dan ooit om functies met elkaar te vergelijken. Salarissen leg je binnen een paar seconden naast elkaar. Maar waar de grootste winst te halen valt, is op de secundaire, tertiaire en quartaire arbeidsvoorwaarden. Bedrijven zullen misschien niet zomaar hun salarisplafond doorbreken, maar kunnen wél water bij de wijn doen met andere voorwaarden. Doe hier je voordeel mee!
Waarom je wél van baan zou wisselen: meer focus op je ontwikkeling
Nu we het toch over arbeidsvoorwaarden hebben, denk extra goed na over je ontwikkeling. Je raakt als financieel adviseur gemakkelijk verstrikt in de dagelijkse sleur, zeker als er zoveel werk ligt. Het is belangrijk om je carrière en persoonlijke ontwikkeling in het vizier te houden. De (arbeids)markt kan immers altijd veranderen, maar jij bent de enige constante in je leven.
Mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling is waar werkgevers tegenwoordig de strijd om de kandidaat uitvechten. Zij zien dit als een diepte-investering in hun personeel, in tegenstelling tot steeds hogere salarissen. Je zult dus zien dat op deze arbeidsvoorwaarde veel te winnen valt bij een overstap.
Waarom je wél van baan zou wisselen: je kunt doen wat je écht leuk vindt
Ben je nog blij in je huidige baan? Werkgeluk is op de lange termijn belangrijker dan een iets hoger salaris. Als je momenteel niet genoeg voldoening, uitdaging of waardering krijgt in je huidige functie, moet je wellicht je geluk elders zoeken. Want waarom zou je hiermee genoegen nemen terwijl er een heleboel werkgevers zijn die jou heel graag een job gunnen waar je talenten wél tot hun recht komen?
‘Doen wat je echt leuk vindt’ betekent ook een plek vinden waar je op je gemak bent. De sociale kant moet dus goed zitten en je hoeft geen genoegen te nemen met dezelfde problemen als voor de crisis. Hoe zit het met de band en communicatie tussen jou en je collega’s en leidinggevenden?
Misschien wil je wel een ander soort functie proberen, of zelfs in een heel andere sector gaan werken. De huidige arbeidsmarkt is ideaal om zo’n stap te faciliteren, want veel werkgevers staan open voor goed personeel dat een carrièreswitch wil maken. Sommige bedrijven bieden zelfs omscholing op hun kosten in een werk-leertraject aan.
Waarom je niet van baan zou wisselen: groei verder binnen je huidige baan of bedrijf
Misschien ken je iemand die door te jobhoppen veel meer is gaan verdienen, of meer ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling krijgt. Laat je niet opjagen door de huidige arbeidsmarkt om een andere baan te vinden. Het is niet per definitie zo dat je een kans mist als je nu geen overstap maakt, want er zijn ook voordelen als je bij je huidige werkgever blijft.
Je sterke onderhandelingspositie is natuurlijk ook bij jullie intern van toepassing. Loyaal personeel is belangrijker dan ooit, dus oriënteer je op de doorgroeimogelijkheden binnen je huidige functie of bedrijf. Wellicht kun je al promotie maken of hebben jullie een vacature openstaan die jij (gedeeltelijk) kunt invullen. Dit vereist natuurlijk wel een mate van assertiviteit en overtuigingskracht van jouw kant.
Het gras is niet altijd groener aan de overkant, dus maak een weloverwogen beslissing.
Waarom je niet van baan zou wisselen: een betere onderhandelingspositie binnen het bedrijf
Salarisverhoging en betere arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk ook niet exclusief voor mensen die van baan wisselen. Je kunt ook gewoon met je eigen werkgever opnieuw rond de tafel gaan zitten. Niet alleen de krappe markt werkt in jouw voordeel, maar ook het feit dat je een bekende, betrouwbare factor bent. Het is vaak lastiger om nieuwe (en natuurlijk duurdere) werknemers aan te trekken dan om je huidige personeel te behouden. En het is natuurlijk niet in beton gegoten dat ze geschikt zijn voor het bedrijf.
Bekijk eens vacatures met een vergelijkbare functie. Pik er een paar uit waarin betere arbeidsvoorwaarden worden geboden, dan kun je deze naast je eigen contract leggen in de onderhandelingen.
Waarom je niet van baan zou wisselen: geduld is je vriend
Heb je een uitdagende baan waar je voldoening uit haalt, goede arbeidsvoorwaarden en een aangename werkvloer? Blijf dan gewoon op je plek zitten. Is werkgeluk immers niet wat iedereen ambieert? Een beter loonstrookje maakt niet gelukkiger dan een fijne werkomgeving.
Van baan veranderen kan vandaag, volgende maand of over een jaar ook nog. Ben je werkzaam in de hypotheken? Door de opgelopen rente is er op dit moment minder vraag naar hypotheekadviseurs. Hierdoor liggen de banen minder voor het oprapen dan vorig jaar. Maar er is geen reden voor paniek als je plots geen goede aanbiedingen meer krijgt. De vraag naar koopwoningen is nog steeds immens groot en de hypotheekmarkt zal zich ongetwijfeld snel weer herstellen. Houd je eigen werkgeluk in de gaten, oriënteer je continu en blijf geduldig.
Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen in het hypotheek- of verzekeringswezen of op de arbeidsmarkt? Stuur ons een berichtje op LinkedIn, lees onze blog of kijk rond bij onze vacatures!