CV tips: hoe ik je CV op 5 punten beoordeel!

De gemiddelde vacature krijgt maar liefst 36 reacties van sollicitanten. Hoe krijg jij een streepje voor ten opzichte van die andere 35? Met je CV! Aan maar liefst 50% van de CV’s die ik ontvang schort namelijk wel iets, wat een slechte eerste indruk geeft.

Uit onderzoek onder werkgevers blijkt dat CV’s nog steeds leidend zijn boven sollicitatiebrieven. Bovendien gebruiken recruiters zoals ik CV’s als leidraad om je te matchen en voor te stellen bij werkgevers. Beschouw je CV als je visitekaartje. Reden dus om hier werk in te steken! Ik vertel je hieronder op welke vijf punten ik je CV beoordeel. Lees snel verder!

1. Nette, passende opmaak

In de eerste drie seconden oordeel ik eigenlijk al over de opmaak van je CV. Net als wanneer je iemand net leert kennen is het uiterlijk het eerste wat je ziet. Bewust of onbewust beïnvloedt dit toch hoe je die persoon inschat. Zie in dit geval de opmaak van je CV als de outfit die je aantrekt bij het sollicitatiegesprek. Een beetje netjes maar ook passend bij je persoonlijkheid.

Ik raad aan om rond te speuren naar CV templates (sjablonen) en kleuren die bij jou passen. Ben je bijvoorbeeld professioneel en direct, dan kan een strakke opmaak met donkere kleuren bijvoorbeeld heel geschikt zijn. Ben je vlot en creatief, dan kun je meer leunen naar een speelse opmaak met vrolijk kleurgebruik.

2. Logische structuur

Vervolgens scan ik de opbouw van je loopbaanverloop. Begin in ieder geval met je huidige/laatste functie en werk chronologisch terug. Noem alleen relevante werkervaring, dus niet je bijbaantje bij de Appie. Je wilt namelijk een logische opbouw tussen banen tonen, waarin je het liefst duidelijk ergens naartoe werkt. Het is namelijk een groot pluspunt als je een plan hebt voor je carrière!

3. Complete personalia

Je personalia zijn het makkelijkste onderdeel van je CV, maar mankeren toch nog regelmatig iets. Als je informatie compleet en accuraat is, ben je er eigenlijk al. Een foto is niet per se nodig, maar als je er één toevoegt moet het wel een goede zijn. Ik weet dat selfies hip zijn op social media, minder geschikt zijn ze voor je CV. Een al te gekke outfit en omgeving zijn ook niet zo’n goed idee, maar ik word wel helemaal vrolijk als je op je foto lacht!

4. Heldere functieomschrijvingen

Leuk natuurlijk als je ‘Recruitment Consultant’ of ‘HR-consultant’ in je functietitels hebt staan, maar inhoudelijk weet ik dan nog steeds niet precies wat dat inhoudt. En zelfs heb je een logische functietitel, dan is het nog goed om de nuances binnen het vak op te sommen. Het is voor mij al super duidelijk als je per functie in bulletpoints je taken en verantwoordelijkheden beschrijft!

5. Authentieke persoonlijkheid en ambities

Tot slot ben jij natuurlijk niet de som van je personalia en werkervaring. Je persoonlijkheid en ambities zijn voor werkgevers en recruiters net zo belangrijk om te kennen. Vertel dus kort wat voor soort persoon je bent en wat je zoekt in een baan. Maak dit écht authentiek en schrijf het uit, uit bulletpoints met generieke vaardigheden als ‘teamplayer’ heb ik niks :)

Wat mij ook helpt is als je vertelt waar je naartoe werkt, je stip aan de horizon. Solliciteren gaat niet alleen om de volgende baan, maar ook om je loopbaantraject. Ik kan aan de hand van jouw verhaal beter inschatten of een functie jou écht richting je ambities helpt.

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!