3 tips om de juiste nieuwe uitdaging te vinden!
Je bent je aan het oriënteren voor een nieuwe uitdaging maar wordt dagelijks bedolven onder de generieke uitnodigingen op LinkedIn. Wanneer je ‘s avonds vacaturebanken afstruint, kom je honderden identiek uitziende vacatures tegen. Geen wonder als je door de bomen het bos niet meer kunt zien. De juiste functie vinden is een kwestie van selectief kunnen zoeken en vacatureteksten accuraat kunnen lezen. Met deze 3 tips van zoekexpert Max arriveer je binnen no-time bij je ideale functie. Lees snel verder!
1. Lees vacatures tussen de regels door
Lees je wel eens een vacaturetekst die meer vragen oproept dan beantwoordt? Vage of algemene beschrijvingen; zelfs wij zijn hier soms schuldig aan. We kunnen niet altijd concreet zijn over de werkgever of de arbeidsvoorwaarden omdat we deze contractueel niet in de tekst mogen noemen. Toch kun je, als je tussen de regels doorleest, meer uit dit soort teksten halen dan je denkt. Hieronder een paar voorbeelden:
- Vereiste competentie: commerciële drive. Je kunt ervan uitgaan dat je potentiële klanten gaat opbellen en een maandelijks quota krijgt. Hetzelfde geldt vaak voor ‘overtuigend’ of ‘sterke soft skills’.
- Arbeidsvoorwaarde: marktconform salaris. De werkgever heeft meestal al een specifieke salarisrange in gedachten bij jouw ervaringsniveau. Het is belangrijk dat je zelf al onderzoek hebt gedaan wat mensen met jouw functie en ervaring ongeveer verdienen. Het is bijvoorbeeld heel leerzaam om een paar recruiters in gesprek te gaan om je hierop te oriënteren.
- Vereiste competentie: uitstekende communicatieve vaardigheden. Dit betekent dat je altijd klantvriendelijk en behulpzaam moet optreden, zowel aan de telefoon als in het echt. Ook kun je iemand overtuigen wanneer nodig.
- Arbeidsvoorwaarde: goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan pensioenregeling, korting op eigen producten, reiskostenvergoeding, bonusregelingen. Hieronder vallen meestal dus geen zaken die eruit zouden springen, zoals een auto van de zaak. Die worden meestal apart benoemd.
Mini-tip: zoek op vacaturebanken die zich specialiseren in jouw vakgebied (zoals de financiële dienstverlening) in plaats van algemene (zoals Indeed). Zo kun je bijvoorbeeld filteren op vakspecifieke voorwaarden zoals Wft-certificaten.
2. Heeft een recruiter zich ingelezen op jouw profiel?
Word jij wel eens op LinkedIn voor een functie benaderd, maar lijkt het alsof het bericht naar nog honderd anderen is gestuurd? Vat dit niet als onbeleefd op, recruiters moeten soms in korte tijd een wijd net uitgooien. Beschouw het bericht in plaats daarvan als een vacature waar je langs scrollt. Even scannen volgens tip 1 en weer verder.
Gelukkig bestaan er ook nog recruiters die je benaderen op basis van jouw specifieke profiel. Bij hen kun je ervan uitgaan dat ze wat langer hebben nagedacht of jij past bij een functie en werkgever. Ook zullen zij sneller bereid zijn om met je mee te denken. In onze ervaring is deze aanpak het meest succesvol voor zowel de professional als het bedrijf. Ga dus sparren, ook als de functie niet perfect bij je past. Bedenk ook voor jezelf het volgende:
- Wat vind je nou echt leuk om te doen? Maak dit helder voor jezelf en gebruik dit als leidraad in je zoektocht.
- In welke branche wil je werken? Recruiters werken meestal binnen een bepaalde branche, dus moet je bij een specifieke recruiter zijn.
- Wat zijn je harde eisen? En waar zou je nog in kunnen schikken? Werkgevers doen dit namelijk ook.
- Zijn er specifieke bedrijven waar je wilt werken? Recruiters weten vaak ook bij welke werkgevers je meer of minder kans maakt en kunnen nieuwe deuren voor je openen.
Als laatste wil ik nog toevoegen dat je het liefst een recruiter zoekt die voor meerdere of alle bedrijven in jouw regio zoekt en zonder agenda meedenkt. Zo kunnen jullie objectief de opties bekijken en de beste match vinden. Je kunt hier gewoon openhartig over vragen!
3. Win informatie in over de betreffende partij
Ga niet alleen uit van wat een recruiter zegt of wat in een vacature staat. Ga zelf op onderzoek uit! Je kunt altijd even uitvragen om welke werkgever het gaat. Voor veel werknemers is het salaris nog steeds leidend, maar bijt je hier niet op vast. Salarissen zitten vaak dicht op elkaar, maar de echte winst is te pakken in een op maat gemaakt pakket arbeidsvoorwaarden. Juist in de huidige krappe markt proberen werkgevers steeds meer te concurreren op secundaire (pensioen, opleiding), tertiaire (faciliteiten) en quartaire (sfeer, autonomie) arbeidsvoorwaarden. Zo kun je je alvast hierop oriënteren:
- Lees je in op de propositie en dienstverlening. Jij moet deze immers vertegenwoordigen.
- Sfeer proeven van de bedrijfscultuur? Sociale media zijn een goed startpunt. Je kunt ook vragen of je een middag mee kunt lopen. Er bestaat geen betere manier om de bedrijfscultuur te leren kennen!
- Ga in gesprek met je potentiële collega’s over de werkzaamheden. Zitten jullie op één lijn wat betreft de invulling? Dezelfde functie kan namelijk behoorlijk verschillen bij andere bedrijven.
- Vraag recruiters waarom ze denken dat jij bij dit bedrijf en team past. Kun jij je in hun antwoord vinden?
Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!