5 tips voor direct opvallen bij het solliciteren

De gemiddelde vacature krijgt maar liefst 36 reacties van sollicitanten. Tussen al deze sollicitaties moet jij genoeg opvallen om op gesprek te mogen. Gelukkig kent 99% van de sollicitanten de tips uit dit artikel niet. Onze HR-held Kjeld vertelt je precies hoe jij opvalt in dit geweld. Lees snel verder!

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

1. Pimp je CV

Uit onderzoek onder werkgevers blijkt dat CV’s leidend zijn boven sollicitatiebrieven. Stop hier dus veel werk in en laat het vakmanschap ervan afspatten! Een mooi template, scherpe foto, volledige ervaring, up-to-date informatie, you name it. Wees vooral specifiek over je ervaring, en dan niet als vakkenvuller. Wat deed je precies in je functies, welke verantwoordelijkheden had je en wat heb je geleerd? Professioneel ogende CV’s met helder beschreven ervaring vallen direct op tussen andere sollicitaties.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

2. Vermeld je hobby’s

Noem je hobby’s in je CV, zeker als deze relevant zijn tot de werkzaamheden. En zelfs als ze niet direct relevant zijn, kunnen je hobby’s veel over je vertellen. Als je hardloopt betekent dit dat je een vitaal persoon bent, als je voorzitter bent van de ABBA-fanclub dat je over leiderschap beschikt, enzovoort. Bovendien toont dit aan dat je een veelzijdig persoon bent met diverse interesses en gaan werkgevers je zien als een echt persoon in plaats van sollicitant #15.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

3. Maak je sollicitatiebrief specifiek voor het bedrijf

Hopelijk sluiten je interesses, specialisaties en ambities aan op de functie en het bedrijf; ga anders nog even te rade waarom je hier wil solliciteren. Beschrijf deze zaken in je brief. Ja, dat betekent dus een unieke brief voor elke sollicitatie. Dit straalt uit dat je je hebt verdiept in de functie en het bedrijf en is vele malen relevanter dan een generiek bericht. Houd het wel kort en bondig, je brief moet op één A4’tje passen.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

4. Focus op je ambities en dromen

Je competenties en sterke punten zijn natuurlijk ook belangrijk, maar meer een checklist om af te vinken. Wat écht interessant is, is waar jij over vijf jaar wil staan. Betrek hierin de werkgever: hoe passen jouw ambities binnen het bedrijf en de functie? Is er een match tussen wat jij wil wat het bedrijf wilt? En als je einddoel niet binnen de organisatie past, welke ervaring wil je dan bij hen opdoen?

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

5. Bel werkgevers en recruiters op

Ik snap het, dit kan spannend zijn. Maar bellen is de ultieme cheat code om op te vallen bij het solliciteren. Er wordt tegenwoordig namelijk zo weinig gebeld door sollicitanten dat je direct positief opvalt. Je toont initiatief, interesse en urgentie en bouwt een persoonlijke band op met je contactpersoon.

Ga niet onvoorbereid het gesprek in. Bereid inhoudelijke vragen voor waaruit jouw kennis en vakmanschap blijkt. Hiermee krijg je ook een beter beeld of de functie en het bedrijf bij jou passen.

Ben je op zoek naar een functie in de financiële branche? Bekijk dan direct onze vacatures in de financiële sector!