Zorgverzekering 2023 kiezen: 3 dingen waar je op moet letten
In de laatste weken voor de jaarwisseling sluiten veel mensen nog snel een zorgverzekering af. Maar laat je hierbij niet leiden door gemak of mooie aanbiedingen voor behandelingen die je niet nodig hebt. Je zorgverzekering kiezen blijft altijd een lastige rekensom, maar wordt hopelijk iets makkelijker met onze drie tips. Lees snel verder voordat het jaar weer om is!
1. Vergelijk ieder jaar de premies, dekking en voorwaarden
Heeft het nut om ieder jaar de zorgverzekeringen te vergelijken, zelfs als je prima bij je huidige verzekeraar zit? Jazeker, want de premies, dekking en voorwaarden veranderen elk jaar. Zorgpremies voor de basisverzekering worden ongeveer 12 euro per maand duurder, met uitschieters naar 18 euro. Ook kan het voorkomen dat bepaalde behandelingen uit je pakket worden gehaald. En zelfs tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering zit dit jaar een verschil van 400 euro.
Begin altijd met de vraag: wat heb ik komend jaar nodig? Maak hier een lijstje van en ga hiermee naar een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Met zo’n vergelijker kun je precies je dekkingswensen doorgeven en krijg je een lijst van de verzekeringen die hier het best op aansluiten. Beperk jezelf niet tot de grote bekende namen, maar bekijk ook hun labels en andere aanbieders.
2. Verhoog je eigen risico alleen als je een eventuele grote rekening kunt opvangen
Onder het eigen risico vallen zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen. Dit zijn onder meer medicijnen en (niet spoedeisende) ziekenhuiszorg. Een huisartsbezoek valt dus weer niet onder het eigen risico. Het standaard en minimum eigen risico blijft 385 euro, maar deze kun je verhogen tot een maximum van 885 euro. Dit is financieel gunstig als je weinig tot geen zorgkosten verwacht, omdat je minder maandelijkse premie betaalt. Zeker als je gezond bent en niet of nauwelijks aan je eigen risico komt. Dit is natuurlijk niet zonder risico’s: mocht je toch hoge zorgkosten maken, dan moet je dit eigen risico wel in één keer kunnen betalen. Zet dus vast wat spaargeld hiervoor opzij.
3. Neem je aanvullende verzekeringen door
De angst om niet verzekerd te zijn bij hoge aanvullende zorgkosten kan leiden tot hoge premies. Als je wilt besparen op je aanvullende zorg is het rekenen geblazen. Wat heb je nog écht nodig en wat kan er uitgezet worden? En heb je genoeg buffer om eventueel het verschil te kunnen betalen?
Als voorbeeld neem ik tandartsverzekeringen. Deze beginnen met premies vanaf zo’n 80 euro per jaar en vergoeden 75%, tot een maximum van 250 euro. Dit is financieel gunstig als je verwacht 107 tot 333 euro kwijt te zijn aan tandartskosten (bij een aangesloten tandarts). Weet je al dat je hoger zit, dan kun je de maximale vergoeding ook verhogen. Zit je structureel lager, dan kun je overwegen om de verzekering uit te zetten. Onverwachte grote ingrepen zul je dan wel volledig zelf moeten bekostigen.
Extra tip
De maximum inkomsten waarmee je in aanmerking komt voor zorgtoeslag gaan flink omhoog naar €38.520 voor alleenstaanden of met een partner samen €48.224.
Ben je op zoek naar een functie in de verzekeringswereld? Bekijk dan direct onze vacatures in de financiële sector!