De 4 belangrijkste trends op de hypotheekmarkt (Q3 2020)

Het afgelopen kwartaal was een bijzondere: records werden gebroken en nieuwe trends verschenen. Tom verzamelde voor jou de vier belangrijkste ontwikkelingen op de hypotheekmarkt.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

1. In coronajaar lijkt hypotheekmarkt af te stevenen op recordomzet

Dames en heren, de 40 miljard eurogrens is dan eindelijk doorbroken! Met een hypotheekomzet van €41 miljard in het derde kwartaal lijkt 2020 een recordjaar te worden voor de hypotheekmarkt. De omzet groeide met 8% ten opzichte van het kwartaal ervoor en maar liefst 26% ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Vooral bij starters groeit de omzet sterk (+13,1%), gevolgd door doorstromers (+8,8%) en over- en bijsluiters (+5,2%).

2. Hoogste aantal verstrekte hypotheken sinds 2007

Met maar liefst 120.000 verstrekte hypotheken het afgelopen kwartaal zitten we voor het eerst weer op het niveau van voor de kredietcrisis. Dit is het gevolg van maar liefst 22% groei ten opzichte van het derde kwartaal in 2019. Ook hier zie je dat de aantallen het snelst stijgen bij de starters: +10,7% dit kwartaal.

3. Stijgende huizenprijzen drijven de gemiddelde hypotheeksom omhoog

Sinds het derde kwartaal van 2019 zijn de huizenprijzen met maar liefst 8,9% gestegen. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de woningschaarste: in dezelfde periode is het aantal aangeboden woningen gedaald met 22%. De gemiddelde hypotheeksom steeg bijna evenredig mee met de huizenprijzen.

4. Buitenlandse partijen stijgen in marktaandeel ten koste van verzekeraars

Kijken Nederlanders steeds meer naar het buitenland voor hypotheken? Buitenlandse partijen krijgen een steeds groter marktaandeel: afgelopen kwartaal steeg dit met 1,9%-punt naar 7,3%. Onze eigen verzekeraars verloren daarentegen 2,5%-punt voor een marktaandeel van 11,8%. De grootste spelers op de markt, de banken, boeken voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2019 lichte terreinwinst.

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!