7 onmisbare tips voor je LinkedIn profiel – word vindbaar voor bedrijven en recruiters

Word je minder vaak voor functies benaderd op LinkedIn dan je had gehoopt? Dat je jouw LinkedIn hebt opengesteld voor bedrijven en recruiters betekent nog niet dat ze je ook echt kunnen vinden. Recruiter Tom legt aan de hand van 7 direct toepasbare tips uit hoe je jouw LinkedIn profiel interessant en vindbaar maakt. Lees snel verder!

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

1. Heb je certificaten? Vermeld ze volledig en foutloos!

In alle sectoren waarin certificaten vereist zijn voor de functie zullen bedrijven en recruiters hier expliciet naar kijken. Je valt dus automatisch af als je deze niet in je profiel vermeld hebt. In de financiële dienstverlening zijn (Wft-)certificaten zelfs het eerste en belangrijkste waarop gezocht wordt. Vermijd dus een situatie waarin je gekwalificeerd bent voor een functie maar dat recruiters dit niet weten. Heb je een certificaat nog niet behaald maar ben je dit wel van plan? Probeer dit ergens in je profiel te vermelden, zodat je toch vindbaar bent. Misschien kun je dit certificaat namelijk on the job alsnog halen.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

2. Beschrijf onder al je (oude) functies jouw taken en verantwoordelijkheden

Het profielonderdeel ‘Ervaring’ is eigenlijk net een CV. Sterker nog, je kunt hier zelfs meer informatie kwijt dan op je CV! En zo kijken recruiters ook naar dit onderdeel. Bij het ‘scannen’ van je profiel is je ervaring het belangrijkste profielonderdeel en vaak doorslaggevend of je wordt benaderd of niet. Als dit onderdeel écht incompleet en onduidelijk is kun je zelfs aanbiedingen krijgen waarvoor je eigenlijk overgekwalificeerd bent. Doe jezelf niet tekort en zorg dat je geapprecieerd wordt voor wat je hebt bereikt!

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

3. Wees concreet en geef voorbeelden

Ik kom dagelijks tientallen profielen tegen die vol staan met woorden als ‘gemotiveerd’, ‘proactief’ en ‘coachend leidinggeven’. In mijn hoofd schrijf ik die mensen al bijna af omdat deze woorden niets zeggen. Tenminste, niet zonder voorbeelden. Vertel vooral niet dat je proactief bent maar schets situaties waarin je proactief was. Bewijsmateriaal jung! Ik zou persoonlijk buzzwords compleet vermijden maar als dat niet mogelijk is zul je deze dus goed moeten onderbouwen.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

4. Zet al je bijzonder vaardigheden in je profiel

Heb je vaardigheden of competenties die je een voorsprong kunnen geven in het sollicitatieproces? Vermeld deze in bulletpoints onder ‘Info’ en/of voeg ze toe in het profielonderdeel ‘Vaardigheden en onderschrijvingen’. Houd hierbij uiteraard mijn vorige tip aan. Vooral beheersing van talen, ervaring met systemen en tools en ervaring met bepaalde vakgebieden of werkwijzen verrijken je profiel. Zo heb je nog vóór je eerste contactmoment al een streepje voor op de concurrentie, alleen al omdat je een veelzijdig persoon bent.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

5. Zorg dat wij weten wat voor functie jij zoekt

Met je ‘Vacaturevoorkeuren’ kun je ons precies vertellen aan welke basisvoorwaarden jouw gewenste functie moet voldoen. Zo zorg je er dus voor dat je alleen maar relevante functies aangeboden krijgt. Ik kijk naar de volgende voorkeuren: je gewenste functietitel, locatie en dienstverband. Je kunt meerdere functies, locaties en dienstverbanden opgeven, waarmee je het zoeknet dus zo groot maakt als jij wilt. Ik raad aan om onder functietitels verschillende benamingen voor dezelfde functie te noemen, omdat wij op verschillende kunnen zoeken.

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

6. Reageer snel op berichten, zelfs de oninteressante

Word je benaderd voor een functie die je totaal niet interessant vindt? Reageer toch direct met een beleefde afwijzing. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bij recruiters goed te boek staat (en misschien later voor iets beters benaderd wordt), maar ook dat het algoritme van LinkedIn je een gunstige reputatie geeft: ‘More likely to respond’. Wij kunnen dit zien als we kandidaten aanschrijven en weten dus al dat je een actieve gebruiker bent. Een snelle reageerder heeft net dat streepje voor!

De NHG-grens gaat van 310k naar 325k, voordeel is lagere rente tot wel 0.6% verschil

7. Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Je profielfoto is het eerste dat mensen op LinkedIn van je zien. Je maakt maar één eerste indruk, dus make it count! Een goede profielfoto is geen hogere wiskunde maar moet wel aan een paar voorwaarden voldoen: de foto moet recent zijn, het moet duidelijk zijn dat jij het bent en je moet ‘jezelf’ zijn. Update je profielfoto het liefst elk jaar en geef het een beetje persoonlijkheid mee. Het is geen pasfoto! Je krijgt extra punten als de foto er professioneel uitziet: scherp, goed uitgesneden en je ziet er netjes uit.

Ben je op zoek naar een functie in de financiële branche? Bekijk dan direct onze vacatures in de financiële sector!