5 tips voor een positief beoordelingsgesprek
Het beoordelingsgesprek kan iets zijn waar je weken tegenop kijkt. Maar met goede voorbereiding hoeft dit niet zo spannend te zijn. Michiel, één van onze oprichters, weet precies wat managers van je verwachten en legt je haarfijn uit hoe je hiermee omgaat. Lees snel verder!
1. Ken de criteria
Van een beoordelingsgesprek kan veel afhangen. Het laatste dat je wil is dus voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is daarom cruciaal dat je van tevoren weet welke beoordelingspunten en criteria je manager hanteert. Normaal gesproken komen deze naar voren in een functioneringsgesprek. Zo niet, vraag dan expliciet of je het beoordelingsformulier kunt inzien. Idealiter heb je daarna nog voldoende tijd om aan je zwakke punten te werken. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw verbeterpunten goed kent en duidelijk kunt aantonen dat je hieraan werkt.
2. Vraag feedback
Nog een manier om nooit voor verrassingen te komen staan is door feedback te vragen. Niet alleen tijdens je functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek, maar het hele jaar door. Constant feedback vragen vertelt mij dat je beschikt over zelfkennis, bestand bent tegen kritiek en de drive hebt om beter te worden. Bovendien kun je vervolgens direct met de feedback aan de slag, in plaats van hier maanden later pas achter te komen. Mocht in het beoordelingsgesprek toch onverwachte kritiek naar voren komen, dan kun je aangeven dat je manager dit nooit eerder heeft genoemd. En dan kun je hier dus ook niet op afgerekend worden.
3. Deel je successen
Zeker als je een bescheiden werker bent of denkt dat je nooit grote successen hebt; deel je prestaties! Grote én kleine. Zorg ervoor dat duidelijk is wat jouw aandeel in het succes was, zeker als je veel werk op de achtergrond hebt verricht. Je verdient namelijk credit voor je werk. Bovendien houdt je hiermee jouw leidinggevende betrokken bij je werk.
Houd ook een lijstje bij met al je werkzaamheden en successen. Zo voorkom je dat jouw verdiensten tijdens het beoordelingsgesprek onder de radar vliegen of zelfs worden gebagatelliseerd.
4. Kritiek hoort erbij
Iedereen krijgt kritiek op zijn of haar werk, dat hoort er nu eenmaal bij. Trek je dit absoluut niet persoonlijk aan: jij bent niet je werk. Niemand is perfect en er valt altijd iets te leren. Dit is ook weer een moment om concrete feedback te vragen, en neem geen genoegen met vage claims.
Let ook op dat je successen niet worden overschaduwd door een enkel incident. Je beoordeling hangt af van al je successen en kritiekpunten. Hier komt je lijstje met werkzaamheden en successen weer van pas, omdat je incidenten in hun context kunt plaatsen en kunt pareren met successen.
5. Ga niet onderhandelen over je salaris
Bewaar salarisonderhandelingen voor een apart gesprek. Je onderhandelingspositie verzwakt als je het net nog uitgebreid over je verbeterpunten hebt gehad. Ga dus vers en met een goed onderbouwd verhaal je salarisonderhandeling in. Vergeet niet dat zelfs als je kritiek hebt gekregen je om een salarisverhoging kunt vragen, mits de balans tussen prestaties en kritiekpunten positief is. Misschien heb je heel veel bereikt of lagen de tegenslagen buiten jouw macht.
Ben je op zoek naar een functie in de financiële branche? Bekijk dan direct onze vacatures in de financiële sector!