5 sollicitatietips voor 60-plussers!
Ik bemiddel soms 60-plussers en hoor dan regelmatig dat solliciteren op die leeftijd moeilijk is. Sommige van hen hebben al tientallen jaren niet meer gesolliciteerd en weten niet meer hoe dat in zijn werk gaat. En anderen geven aan dat sommige werkgevers al vooroordelen hebben over 60-plussers in loondienst. Of deze nu gegrond zijn of niet, het beste wat je kunt doen is om de verwachtingspatronen positief te doorbreken. In mijn ervaring lukt het namelijk vaak toch om werkgevers te overtuigen dat 60-plussers waardevolle werknemers zijn. In dit artikel geef ik je een paar handvatten waarmee je als 60-plusser effectiever solliciteert. Lees snel verder!
1. Beperk je niet tot vacatures voor 60-plussers
Geschikte vacatures vinden kan best een uitdaging zijn! Je kunt natuurlijk zoeken op speciale vacaturebanken voor 60-plussers, maar schroom niet om ook op ‘gewone’ vacatures te reageren. Als je kunt bewijzen dat je leeftijd niet in de weg staat van je kunde en dat je een frisse en leergierige geest hebt, hoef je je absoluut niet ‘te min’ te voelen voor deze vacatures. Je kunt ook contact opnemen met recruiters, zodat die op zoek kunnen gaan in hun eigen netwerk en een goed woordje voor je kunnen doen. Echte old-schools gaan nog naar een banenbeurs, maar wij werken tegenwoordig het meest op LinkedIn. Als je nog geen profiel hebt, is dit een mooi moment om er toch één te maken! Volg bij het maken of bijwerken van je profiel Tom’s 7 onmisbare tips voor je LinkedIn profiel. Behandel je LinkedIn-profiel met evenveel zorg als je CV want geloof me, je wordt opgezocht.
2. Je CV en motivatiebrief zijn je affiches
Vraag vooral hulp bij het maken van een CV en motivatiebrief! Maar dit geldt ook voor 60-minners hoor. Recruiters kunnen je eventueel hierbij helpen. Stop er flink wat moeite in. Je CV moet compleet en duidelijk zijn, liefst opgemaakt in een net sjabloon. Toon in je motivatiebrief vooral je enthousiasme en haal alvast eventuele twijfels over je ‘jeugdigheid’ en kennis van zaken weg! Zoek eventueel op Google naar tips hoe je zo’n brief schrijft.
3. Oefen het sollicitatiegesprek
Recruiters kunnen je ook helpen om stress en onzekerheid weg te nemen. Ik houd vaak oefen-sollicitatiegesprekken met kandidaten voordat ze op gesprek gaan. Hiermee halen we niet alleen eventuele kinken uit de kabel, maar wordt de kandidaat ook zelfverzekerder door in zijn of haar verhaal. Niet elke recruiter doet dit, dus ga er niet blind vanuit dat je deze hulp krijgt. Oefenen met een bekende is een prima alternatief. Heb je eenmaal een sterk verhaal en goed geoefend, dan komt dat zelfvertrouwen vanzelf.
4. Straal evenveel motivatie uit als de jonge honden
Benadruk in je motivatie en het sollicitatiegesprek dat je gewoon wil doen wat je leuk vindt (intrinsieke motivatie). Je werkt niet echt meer om carrière te maken en veel geld te verdienen. Het belangrijkste in een functie is dat je oprechte interesse hebt in het vak en er energie van krijgt. Dit komt heel sterk over, of je het vak nou al je hele leven bedrijft (je blijft doen wat je leuk vindt) of juist iets nieuws wil doen (je wil toch nog doen wat je leuk lijkt of nieuwe dingen proberen).
5. Benadruk je loyaliteit
Loyaliteit is tegenwoordig een schaars goed, en een voordeel van 60-plussers is dat ze vaak tot aan hun pensioen in dezelfde functie bij dezelfde werkgever blijven. Laat werkgevers weten dat ze (als je er op je plek bent) voor de komende jaren kunnen rekenen op jouw ervaring en vakmanschap. Houd bovendien de deur op een kier voor doorwerken na je pensioengerechtigde leeftijd.
Heb je nog meer behoefte aan advies over sollicitaties? Lees mijn 5 tips voor direct opvallen bij het solliciteren!